U Krapini održan Dan bajki i priča

Datum objave: 26. 3. 2018.

Oko 150 sudionika sudjelovalo je na događanju pod nazivom Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m – Dan bajki i priča, održanom protekle subote u Krapini. Cjelodnevno kulturno događanje, ujedno i stručni skup, okupio je u prostorijama Gradske knjižnice Krapina i Srednje škole Krapina knjižničare, učitelje i odgajatelje, djecu i građanstvo koji su sa zanimanjem pratili brojne sadržaje.
U jutarnjem dijelu programa održanom u Gradskoj knjižnici okupilo se 60-tak djece, roditelja i učitelja koji su slušali bajke i priče koje su im pričale knjižničarke Tina i Rajna Gatalica iz Bjelovara te Danica Pelko iz Donje Stubice. Nakon toga ih je pred Gradskom knjižnicom dočekao bibliobus Knjižnica grada Zagreba, a knjižničarke iz bibliobusne službe pripremile su kratki program za djecu u samom bibliobusu.

Središnji dio programa održavao se u prostoru Srednje škole Krapina, koji su knjižničarke Vesna Kranjec Čižmek i Suzana Pracaić pripremile posebno za ovaj događaj ukrasivši školu radovima učenika inspiriranim bajkom i pričom. Ovdje se okupilo stotinjak knjižničara, učitelja i odgajatelja iz cijele Hrvatske, a najviše iz Zagorja i Zagreba te posebne gošće, knjižničarke iz Subotice, Beograda i Lazarevca iz susjedne Srbije. Dan bajki je otvorila svestrana umjetnica Margareta Peršić koja je izvela židovsku narodnu priču Gola istina i Neodoljiva priča. Sudionike je pozdravio ravnatelj Srednje škole Ivica Rozijan, izaslanica župana Martina Gregurović Šanjug i predstavnica Hrvatskoga knjižničarskog društva te predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mlade mr. sc. Alka Stropnik. U plenarnom dijelu skupa dr. sc. Marijana Hameršak s Instituta za etnologiju i folkloristiku govorila je o bajci u njenom povijesnom i teorijskom smislu. Dr. sc. Diana Zalar s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu govorila je o mitološkim bićima u hrvatskoj umjetničkoj prozi za mlade.

Popodnevni dio programa bio je posvećen radionicama. Margareta Peršić vodila je dramsku radionicu pod intrigantnim nazivom: Tko se nije skrio…, poznata ilustratorica Sanja Pribić vodila je radionicu izrade slikovnice pod nazivom: I pišem i rišem, knjižničar i glazbenik Željko Vrbanc vodio je glazbenu radionicu s ciljem dočaravanja glazbene podloge priči: Priča o glazbi i glazba u priči, umjetnički par Nena i Marijan Lončar iz Krapine vodili su radionicu pod imenom: Bajka o šeširu koji je imao čovjeka, a Ivana Bašić je vodila biblioterapijsku radionicu: Stablo snage – terapijska snaga priče. Cilj ovih radionica bio je osvijetliti bajku sa svih strana i ohrabriti ljude da ih počnu pričati.

Večernji dio programa bio je najatraktivniji, namijenjen sudionicima skupa, ali i građanstvu. U Gradskoj knjižnici okupilo se 50-tak slušača koji su uživali u umjetnosti pripovijedanja. Najpoznatija hrvatska pripovjedačica narodnih bajki i priča Jasna Held iz Dubrovnika okupljenima je ispričala narodnu bajku Bahtijar iz Azerbejđana. Margareta Peršić je izvela pravi performans uključivši u pričanje priče publiku što je izazvalo salve smijeha. Do izražaja su došle njene velike glumačke i komičarske vještine, kreativno udruživši riječ, mimiku i gestu. Dvosatno pripovijedanje zaključile su Tina i Rajna Gatalica podsjetivši prisutne svojim pričama s religioznim prizvukom na nadolazeće vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.
Idejna začetnica projekta Danica Pelko nije krila zadovoljstvo prvim izdanjem Dana bajki:

– Postigli smo sretan spoj mjesta i teme. Zagorje kao bajka na dlanu najpogodnije je za održavanje Dana bajki te predstavlja nadopunu kulturnog života Krapine i cijelog Zagorja. Prvi Dan bajke u potpunosti je uspio, privukavši iznenađujuće velik broj ljudi koji se bave odgojem djece, većinom iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Namjera nam je na Dan bajke iduće godine privući više sudionika iz ostalih naših krajeva te na večernjem dijelu više građana Krapine i okolnih mjesta. U budućnosti više će se pažnje posvetiti legendama na dijalektima, a posebno na kajkavskom dijalektu. Namjera je da se u dogledno vrijeme zabilježe legende na nestandardnim oblicima hrvatskog jezika i izda zbornik. Također ćemo skupu pokušati dati međunarodnu notu pozivanjem pripovjedača iz susjednih zemalja – rekla je Danica Pelko.

Organizatori ovog zanimljivog događanja su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, Srednja škola Krapina i Gradska knjižnica Krapina. Organizacijski i programski odbor čine Suzana Pracaić, Vesna Kranjec-Čižmek, Vesna Jelić, Zorka Renić, Gordana Šutej i Danica Pelko. Potporu Danu bajki dali su Ministarstvo kulture RH, Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija, Gradska knjižnica Zagreb, Školska knjiga i Katarina Zrinski iz Varaždina.

Davor Žažar