U Opatiji održana 43. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva

Datum objave: 18. 10. 2018.

Proteklog je tjedna u Opatiji održana 43. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva s temom „Uloga i mogućnosti knjižnica u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030„.U radu skupa sudjelovalo je oko 270 knjižničara iz svih dijelova Hrvatske te iz Austrije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Skup je otvorila Ministrica kulture dr.sc. Obuljen Koržinek dotaknuvši se aktualnoga prijedloga Zakona o knjižnicama pritom naglasivši kako se Zakon neće usvojiti bez konsenzusa struke. Na Skupštini je izabrana i nova predsjednica Dijana Machala koja će voditi Društvo u idućem mandatu. Čestitke novoj predsjednici i svim dobitnicama Kukuljevićeve povelje i nagrade “Eva Verona”.
Podteme Skupštine tijekom četiri dana bile su Inkluzivne knjižnične usluge, Knjižnice i zakonski propisi, Knjižnice i kvaliteta obrazovanja, Knjižnice i održivi razvoj, Knjižničarsko nazivlje te Regionalna društva – razvoj i suradnja. Usvojeni zaključci Skupštine zasigurno će biti dobre smjernice za budući razvoj knjižničarstva u Republici Hrvatskoj. U radu Skupštine aktivno su sudjelovali i članovi Krapinsko-zagorskog knjižničarskog društva: Danica Pelko, Lidija Fuštin, Sandra Šamec, Maunela Frinčić, Višnja Škudar i Davor Žažar.

Davor Žažar