U Zlataru su u ponedjeljak po drugi put svečano dodijeljene nagrade „Denis Vincek“ najčitateljima Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 28. 2. 2023.

Kolar: „Sve ono što smo pročitali i ono što ćemo pročitati, to znanje i iskustvo koje time steknemo – nitko nam ne može uzeti“

U ponedjeljak su u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru svečano dodijeljene nagrade najčitateljima Krapinsko-zagorske županije nazvane imenom prerano preminulog knjižničara Denisa Vinceka koji je ostavio dubok trag radeći kao knjižničar zlatarske osnovne škole. Nagrada je znak javnog priznanja s ciljem promicanja čitanja, a namijenjena je članovima narodnih knjižnica koje djeluju na području županije. Nagrada koju je ustanovilo  Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Osnovnom školom Ante Kovačića iz Zlatara ove je godine doživjela svoje drugo izdanje te je tako postala tradicionalnom.  Ujedno se od ove godine odvija pod pokroviteljstvom župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

Nagrađeno je 12 najčitatelja i najčitateljica s područja cijele županije

Nagrada „Denis Vincek“ dodjeljuje se jednom godišnje jednom članu narodnih knjižnica koje djeluju na području županije, koji promiče knjige i čitanje te naviku dolaženja u knjižnicu. Najčitatelji su na dar primili statuu nastalu prema idejnom rješenju logotipa Knjižničarskog društva, poklon u knjigama te poklon-vrećicu Krapinsko-zagorske županije. U ponedjeljak je dodijeljeno 12 nagrada za 2022. godinu. OŠ Ante Kovačića pripremila je prigodni program, a dodjela nagrada ujedno je bila prilika da se prisjetimo Denisa Vinceka, koji je, osim što je radio kao školski knjižničar, ujedno bio i novinar Zagorskog lista. Prisutne su u ime organizatora pozdravili ravnatelj OŠ Ante Kovačića Marijan Posarić, predsjednica Knjižničarskog društva KZŽ Branka Tuđa Kanceljak te pokretač i voditelj projekta potpredsjednik Knjižničarskog društva KZŽ Davor Žažar. Predsjednica Gradskog vijeća Grada Zlatara Danijela Findak izrazila je zadovoljstvo time što je njezin grad domaćin ovog događanja.

Pročitala 348 knjiga u 2022. godini

Nagrade za najčitatelja primili su: Zorka Marić, Gradska knjižnica Oroslavje; Valerija Golubić, Gradska knjižnica Pregrada; Mirjana Punek, Gradska knjižnica Ksavera Šandora Gjalskoga Zabok; Ana Kudelić, Gradska knjižnica Zlatar; Kristijan Kišak, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica; Irena Petrovečki, Gradska knjižnica Bedekovčina; Ana Jačmenica, Općinska knjižnica i čitaonica Sveti Križ Začretje; Nevenka Presečki, Gradska knjižnica Krapina; Biserka Lacković, Pučko otvoreno učilište Donja Stubica Knjižnica i čitaonica; Anita Kordej, Općinska knjižnica Krapinske Toplice i Branka Belamarić Općinska knjižnica Stubičke Toplice. U ime nagrađenih prisutnima se obratila i zahvalila na nagradi Mirjana Punek, članica Gradske knjižnice Ksavera Šandora Gjalskoga Zabok kojoj je životni moto –„Knjiga na dan“. Vrijedi svakako izdvojiti i podatak da je Nevenka Presečki, članica Gradske knjižnice Krapina, tijekom 2022. godine pročitala nevjerojatnih 348 knjiga.

Dvanaestogodišnji Kristijan Kišak najmlađi je dobitnik nagrade za najčitatelja Krapinsko-zagorske županije, koji je prvi susret s knjigama imao kao tek četverogodišnje dijete: – Tata me odveo prvi put u knjižnicu. Tada sam listao i čitao slikovnice, dok danas najviše čitam pustolovne romane, prije svega Julesa Vernea. Poručio bih svojim vršnjacima da se svakako učlane u svoje knjižnice jer je knjiga jako zabavna i puno se stvari nauči iz nje – poručio je, sretan zbog primljene nagrade, Kristijan.

Kolar: „Bez obzira na laptope djeca na kraju uče iz knjiga“

Župan Kolar čestitao je nagrađenima te im se obratio prigodnim riječima naglasivši važnu ulogu čitanja:

– Djeca bez obzira na laptope, tablete, mobitele ipak na kraju uče iz knjiga. Koliko je tek bogatstvo vas koji ste pročitali više od stotinu knjiga u jednoj godini. Stoga hvala svima koji su uveličali ovu večer, jer i prisjećanje na kolegu Denisa puno znači njegovim suradnicima i svoj djeci s kojom je on godinama radio i kolegama s posla ovdje u školi. I poruka koju ovdje šaljemo je izuzetno bitna. Sve što smo naučili, sve ono što znamo, nitko nam ne može uzeti. Isto tako, sve ono što ste pročitali i ono što ćemo pročitati, to znanje i iskustvo koje time steknemo, nitko nam ne može uzeti – istaknuo je župan Željko Kolar.

Nakon službenog dijela uslijedilo je neformalno druženje uz domjenak. Događanje su poduprli Krapinsko-zagorska županija na čelu sa županom Željkom Kolarom i izdavačke kuće Alfa d.o.o., Profil-Klett i Školska knjiga.

 

 

(Davor Žažar)