U bajkovitom ambijentu Velikog Tabora u utorak je održan 5. Dan bajki: z lonca coprnic

Datum objave: 18. 10. 2022.

Dvor Veliki Tabor u znaku coprnica

Legende, mitologija, magija i vještice, bili su središnja tema 5. izdanja Dana bajki i priča koji je održan u utorak u Desiniću. Kao uvod u bogat cjelodnevni program u desinićkoj OŠ Đure Prejca održana je kazališna predstava Kazališta Prijatelj „Hrvatske vile i vještice“ u režiji Hrvoja Zalara. Predstava Hrvatske vile i vještice je dobila specijalnu nagradu za djelo namijenjeno mladeži na ovogodišnjim Gumbekovim danima. U OŠ u Desiniću odgledalo ju je stotinjak učenika, njihovih učitelja i sudionika Dana bajki.

Potom se program preselio u Veliki Tabor u čijem je dvorištu Ansambl Zabok, u skladu s tematikom skupa vrlo dojmljivo izveo „Vještičji ples“. Na početku skupa prisutnih sedamdesetak sudionika pozdravile su voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman, predsjednica Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije Branka Tuđa Kanceljak i predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva Jasenka Pleško.

Veliko zanimanje prisutnih izazvalo je predavanje našeg istaknutog povjesničara i etnologa Denivera Vukelića pod nazivom „Odjeci stvarnosti hrvatskih bajki, legendi i predaja“ koje je uslijedilo. Dr. sc. Vukelić je u svom izlaganju naveo nekoliko primjera iz hrvatskih bajki, legendi i predaja, kao i srodne književnosti te pokazao njihova uporišta u stvarnosti. Predavač se dotakao tema alkemičarske aktivnost Barbare Celjske, progona vještica, vila i vilenica te Priče iz davnina Ivane Brlić Mažuranić i njihove (ne)povezanosti sa starom slavenskom i hrvatskom mitologijom.

Radionice o mitologiji i magiji

Već tradicionalno, tijekom poslijepodnevnih sati uslijedio je stručni dio skupa. Martina Stažnik održala je radionicu „Tko se boji Babe Jage još?“ gdje je sudionike upoznala s ovom drevnom božicom slavenske mitologije i naučila ih kako se izrađuje brezova metla kojom se tjeraju zle sile. Emilija Kovačević i Marina Antolin izazvale su veliko zanimanje svojom radionicom „Čarolija u magičnoj znanosti“ u kojoj su se osvrnule na povijesni razvoj kemije i farmacije, upoznale sudionike s ljekovitim biljem naših krajeva, a moglo se vidjeti i vrlo zanimljivih kemijskih pokusa. Poznata pripovjedačica Margareta Peršić održala je nadahnutu radionicu u svom prepoznatljivom stilu pod nazivom „Bahornica (Circaea lutetiana)“. Najposjećenija radionica je bila Vođeno razgledavanje Dvora Veliki Tabor s naglaskom na progone vještica. Muzejska pedagoginja Kristina Pavlović je sudionike provela muzejskim postavom u povijesnom kostimu i usput im ispričala legendu o Veroniki Desinićkoj i vili Meluzini.

Pripovjedanje bajki

Na istom tragu nastavilo se s lutkarskom predstavom „Črna kraljica“ koju je izvela lutkarska družina Loculatori prema tekstu djelatnice Dvora Veliki Tabor Andree Brlobuš.

Večernji dio programa bio je rezerviran za pričanje bajki i legendi za odrasle. U programu pod nazivom „Pričom te zovem“ narodne bajke kazivale su Margareta Peršić, Srebrenka Peregrin i Ines Krušelj-Vidas, čiji su nastupi bili popraćeni gromoglasnim pljeskom.

Sudeći prema zadovoljstvu sudionika preseljenje Dana bajki u ambijent Dvora Veliki Tabor pokazao se kao pun pogodak te ljubitelji bajki i priča s nestrpljenjem iščekuju njegovo 6. izdanje sljedeće godine. Bajkovitoj atmosferi u atriju dvora pridonijele su skulpture učenika Srednje škole Krapina napravljene pod mentorstvom Mihaele Dolovčak.  5. Dan bajki organizirali su Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije i Hrvatsko knjižničarsko društvo  uz potporu Muzeja Hrvatskog zagorja, Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zaboka i Školske knjige.

(Davor Žažar)