U Velikom Taboru i u OŠ Đure Prejca u Desiniću održan 6. Dan bajki i priča s temom slavenske mitologije

Datum objave: 24. 7. 2023.

„Praznik bajki u „Bajci na dlanu“

Slavenska mitologija bila je središnja tema 6. izdanja bajki i priča održanog u ponedjeljak , 3. srpnja 2023. u Desiniću. Pripovjedači, glumci, predavači, plesači i voditelji radionica pobrinuli su se za zanimljiv i kreativan dan u bajkovitom ambijentu Dvora Veliki Tabor.
Cjelodnevni program započeo je u jutarnjim satima u OŠ Đure Prejca pričanjem bajki i priča za djecu u izvedbi Miljenke Benc i Danice Leštek. Potom se program preselio u Veliki Tabor gdje su u uvodnom kulturno-umjetničkom dijelu nastupile prominske vile Ansambla Zabok.
Uslijedilo je službeno otvorenje događanja, a prisutne je pozdravila Renata Dečman, voditeljica Velikog Tabora izrazivši zadovoljstvo što se ovo događanje odvija baš u Velikom Taboru jer je to idealno mjesto za ovakvu vrstu edukacije. Predsjednik Kulturnog vijeća KZŽ Davor Špoljar naglasio je kompetencije voditeljice projekta Danice Leštek dodavši da je ovo događanje potpuno u skladu s motom Županije “Bajka na dlanu”. Predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško također je pozdravila prisutne te dodala kako je „Dan bajki“ jedan od najboljih stručnih skupova koje podupire HKD.

„Slavenska mitologija dio je našeg naslijeđa i kulturnog identiteta“

U ime Knjižničarskog društva KZŽ okupljene ljubitelje bajki pozdravila je predsjednica Društva Branka Tuđa Kanceljak: – Ovaj skup ima trostruku vrijednost: podsjeća na našu pripadnost slavenskim korijenima jer je slavenska mitologija dio našeg naslijeđa i kulturnog identiteta, ukazuje na iznimnu popularnost literature s temom duhovnosti i mistike u današnje vrijeme, a također bih naglasila i odličnu povezanost profesionalnog i osobnog usavršavanja u tematici i izvedbi Skupa – rekla je predsjednica Knjižničarskog društva KZŽ.
Uslijedio je radni dio skupa koji je zanimljivim predavanjem pod nazivom „U svijetu bogova i božica slavenske mitologije“ otvorila Marija Gajski kojim je sudionicima približila temu skupa. Popodnevni dio programa bio je rezerviran za radionički dio skupa, a sudionici su mogli birati jednu od četiri ponuđene radionice. Marija Gajski održala je radionicu o snažnim ženskim mitskim likovima Mari, Morani i Mokoši, Margareta Peršić imala je radionicu pod nazivom „Jezik ptice, glas stabla“, Slavica Farkaš Šimeg na svojoj je radionici „Čiri-biri bajka“ sa sudionicima kreirala novu autorsku bajku zasnovanu na slavenskoj mitologiji, a tajne Dvora Veliki Tabor vođenim razgledavanjem sudionicima je otkrila muzejska pedagoginja Kristina Pavlović.
Potom je na rasporedu bila zanimljiva predstava „Črni Toma Loborski“ u izvedbi Srednjovjekovnog putujućeg lutkarskog kazališta loculatori. „Točka na i“ zanimljivog i raznovrsnog programa u Velikom Taboru stavljena je tradicionalnim pričanjem priča za odrasle pod nazivom „Pričom te zovem“. Sabina Gvozdić upečatljivo je ispripovjedila priču „Jagor“, a program je zaključila Margareta Peršić koja je u svojem prepoznatljivom interaktivnom stilu uz sudjelovanje publike dobro zabavila i do suza nasmijala okupljene.

Dan bajki postao je prepoznatljivo događanje

Idejna pokretačica projekta Dana bajki i priča Danica Leštek izrazila je zadovoljstvo što je manifestacija zaživjela i doživjela već svoje 6. izdanje. Dodala je kako je stručni skup koji svake godine nudi nove, zanimljive teme postalo prepoznatljivo događanje i praznik bajki u „Bajci na dlanu“.
6. Dan bajki i priča organizirali su Hrvatsko knjižničarsko društvo i Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije zajedno s Dvorom Veliki Tabor i OŠ Đure Prejca Desinić uz potporu Krapinsko-zagorske županije.

 

Davor Žažar