U Krapini održano drugo izdanje Dana bajki i priča

Datum objave: 06. 6. 2019.

Dan bajki u „Bajci na dlanu“

Drugi Dan bajki i priča održan 30.3.2019. u Krapini i ove je godine ponudio mnoštvo raznovrsnih događanja.  Cijelodnevno kulturno događanje, ujedno i stručni skup, okupio je u prostorijama Gradske knjižnice Krapina i Srednje škole Krapina knjižničare, učitelje i odgajatelje, djecu i građanstvo koji su sa zanimanjem pratili brojne sadržaje.

Knjižnica na kotačima

U jutarnjim satima u prostoru Gradske knjižnice pričale su se bajke i priče za djecu koje su najmlađima interpretirale Nada Mihaljević, Valentina Mokrovčak i Danica Pelko. Potom se  ispred gradske knjižnice dovezao bibliokombi iz Rijeke što je za djecu bilo posebno zanimljivo budući da u našoj županiji nema knjižnice na kotačima.

Središnji dio programa odvijao se u Srednjoj školi Krapina te je okupio odgajatelje, učitelje i knjižničare iz cijele Hrvatske, a posebno iz Sjeverozapadnog dijela. Nakon uvodne bajke koju su napisali učenici iz Sv. Križa Začretje i za nju dobili prvu nagradu DND Hrvatske i Nivea-e, a ispričala ju je Lorena Belina prisutne su pozdravili predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan, predsjednik Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije Davor Žažar te voditeljica i idejna začetnica projekta Danica Pelko.

U plenarnom dijelu skupa izlagali su Vladimira Velički s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu  s temom „Pričanje priča-stvaranje priča“ te Jurica Barišin iz 1. gimnazije Split koji je govorio o simbolici brojeva u „Pričama iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić. Popodnevni dio programa bio je posvećen radionicama koje su održale Margareta Peršić, Srebrenka Peregrin, Nada Mihaljević, Nena Lončar te Biljana Krnjaić i dr. sc. Anita Tufekčić.

Baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m

Večernji dio programa „Pričom te zovem“ održao se u Gradskoj knjižnici Krapina gdje se zahvaljujući nadahnutim pripovjedanjem  Ines Krušelj-Vidas, Tanje Mravak i Margarete Peršić ove godine u Krapini mogla čuti kajkavska, čakavska i štokavska riječ kroz bajku i priču.

Događanje su organizirali Hrvatsko knjižničarsko društvo, Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije, Srednja škola Krapina i Gradska knjižnica Krapina uz potporu Ministarstva kulture, Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine te izdavačkih kuća Alfe i Školske knjige.

Davor Žažar